Regjeringen foreslår å bevilge fem millioner kroner til en tilskuddsordning for å styrke kompetansemiljø for havvind. Men samlet innebærer budsjettforslaget et samlet kutt for UiA på rundt 22 millioner kroner.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
UiA skal forvalte tilskuddet og behandle søknader om tilskudd til havvind-kompetansesenteret innenfor ordningen og innstille på fordelingen av midlene. Olje- og energidepartementet skal fordele midlene.
- Det er positivt at regjeringen er så tydelige på at Agder har særlige forutsetninger og kompetanse på havvind. Vi har også merket oss at olje- og energiminister Terje Aasland kaller dette et starttilskudd. Det oppfatter vi som et positivt signal for regionen på vei mot et nasjonalt kompetansesenter, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.
- UiA skal være tydelig med på havvindsatsingen i regionen, sammen med våre samarbeidspartnere. Vi har et møte alt i morgen med sentrale aktører i regionen for å snakke videre om fremtidens havvindsatsing, og særlig om signalene som ligger i statsbudsjettet, sier universitetsdirektøren.
«Ordningen skal bidra til kapasitets- og kunnskapsoppbygging, kompetanseoverføring og -formidling for industriutvikling og tilrettelegging for innovasjon og teknologiutvikling innenfor havvind. Tilskuddet skal bidra til å oppnå regjeringens overordnede mål i veikartet for grønt industriløft når det gjelder havvind», skriver regjeringen i forslaget til statsbudsjett.
- Agder - med all kompetansen både i næringslivet og på universitetet innen blant annet mekatronikk - er godt rustet for å ta en nasjonal rolle. Men vi vil også koble på andre fagmiljøer, blant annet våre miljøer innen økonomi og politikkutforming, sier Smith-Tønnessen.
Men i første omgang skal UiA sette seg inn i hva rollen som tilskuddsforvalter innebærer.
Ingen nye studieplasser, nytt kutt i reisebudsjettet på 9 millioner, kutt på 9 millioner til «inndekning på satsninger» - som erstatter ABE-kuttene fra de siste årene, og 2,5 millioner i kutt som så skal kompenseres gjennom studieavgift fra studenter som kommer utenfra EU/EØS.
I alt ligger UiA an til å få et samlet kutt på 22 millioner kroner. I tillegg kommer eventuelle generelle kutt.
- Innføring av studieavgift for studenter utenfra EU/EØS-området innebærer at gratisprinsippet for utdanning blir utvannet. UiA hegner om gratisprinsippet for utdanning, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.
Forslaget til statsbudsjett gir UiA i overkant av 1,7 milliarder i samlet tildeling, opp fra 1,6 milliarder i årets budsjett. Økningen er blant annet kompensasjon for prisstigning og innfasing av tidligere tildelte studieplasser.