Jeg ble ansatt på UiA i 2015 i en stipendiatstilling og etter disputasen har jeg jobbet som universitetslektor på institutt for idrett og kroppsøving. Studieåret 2022-2023 fungerer jeg som koordinator på idrett årsstudium og underviser i emner innen årsstudium i friluftsliv, på barnehagelærerutdanningen ("natur, helse og bevegelse" og "Utefag") og på lærerutdanningen, med fokus på barns lek, bevegelse, friluftsliv og kroppsøving.
Friluftsliv
Seiling
Fysisk aktivitet og lek for barnehagebarn og eldre barn
Treningslære
Etter mastergraden ved Norges Idrettshøgskole ble levert i 2008, startet jeg som helse og treningsterapeut og jobbet med arbeidsrettet rehabilitering. Videre hadde jeg ulike vikariatstillinger som lærer på ungdomsskole og videregående skole (ulike fag for ungdom med spesielle behov, kroppsøving og "mat og helse") i Oslo og på sørlandet. I 2015 ble jeg ansatt som stipendiat ved UiA og fra 2020 har jeg stort sett arbeidet som universitetslektor ved institutt for idrett og kroppsøving, med unntak av en periode hvor jeg var lærer på en maritim leirskole.
Fysisk aktivitet og trening i et helseperspektiv
Effekt av trening for kreftpasienter
Friluftsliv og barns utelek
PhD-prosjektet mitt er en del av en stor randomisert multisenter treningsstudie (physical exercise and cancer; Phys-Can) som inkluderte 600 pasienter med enten bryst-, prostata- eller kolorektalkreft. Studien ble gjennomført i Sverige; Uppsala, Lund og Linköping. Sammen med veilederne mine, Sveinung Berntsen Stølevik (UiA), Truls Raastad (Norges Idrettshøgskole og UiA) og Peter Nygren (Uppsala Universitet) studerte jeg endring i kardiorespiratorisk form som følge av 6 mnd med styrke- og utholdenhetstrening (enten lav til moderat intensitet eller høy intensitet) under kreftbehandlingen. Jeg så også på hvilke testkriterier som virket best for å vurdere om VO2max testen (som måler kardiorepiratorisk form) ble gjennomført til maksimal utmattelse.
Hovedformålet med Phys-Can studien var å undersøke om treningsintensitet påvirker kreftrelatert tretthet. Er høy intensitet mer effektivt til å motvirke tretthet enn lav til moderat intensitet? Har ekstra adferdsmotiverende støtte betydning? Videre ble effekt på livskvalitet, angst/depresjon, funksjon i hverdagen, muskelstyrke, kardiorespiratorisk form, fysisk aktivitetsnivå, søvn og om pasientene klarte å gjennomføre kreftbehandlingen deres undersøkt.
Bjørke, Ann Christin Helgesen; Sweegers, Maike G; Buffart, Laurien M; Raastad, Truls; Nygren, Peter; Berntsen, Sveinung. Which exercise prescriptions optimize V̇O 2 max during cancer treatment?—A systematic review and meta‐analysis. Scandinavian journal of medicine & science in sports , 2019, Vol.29(9), p.1274-1287
Sist endret: 10.08.2022 13:08