Jeg er professor i nordisk litteraturvitenskap og studieprogramleder for master i nordisk språk og litteratur. Som forsker har jeg jobbet med ulike litterære sjangre i et historisk perspektiv, fra norrøn tid til samtidslitteratur. Noen ganger har orienteringen vært tverrfaglig – rettet mot rettshistorie, psykologi eller musikk. I 2018 etablerte jeg Forskningsgruppe for sanglyrikk, som jeg fra 2019 har ledet sammen med kollega Michael Prince. Sanglyrikk er den eldste og mest utbredte formen for lyrikk, men den har ikke vært gjenstand for akademisk interesse i samme grad som skriftlyrikk. Gruppens mål å utforske sanglyrikk fra ulike tider og i ulike sjangre, og å gi teoretiske bidrag til feltet. Parallelt bygger vi opp et skandinavisk forskningsmiljø, med UiA som base. Gruppen har til sammen 35 medlemmer fra 13 institusjoner i Norge, Danmark og Sverige. De fleste er litteraturvitere, men vi har også med lingvister, musikkforskere, komponister og artister.
I samarbeid med forskningsprosjektet Skillingsvisene i Norge 1550-1950 ved NTNU utgav vi i 2021 to antologier om skillingsvisetradisjonen: Skillingsvisene i Norge 1550-1950. En forsømt kulturarv (red. Siv G. Brandtzæg og Karin Strand) og Arven fra skillingsvisene. Fra en sal på hospitalet til en sofa fra IKEA (red. Siv G. Brandtzæg og Bjarne Markussen). I 2022 utgav forskningsgruppen ytterligere tre antologier: Den radikale Bob Dylan. Studier i et omskiftelig sangverk (red. Bjarne Markussen og Gisle Selnes), Flytsoner. Studiar i flow og rap-lyrikk (red. Even I. Diesen, Bjarne Markussen og Kjell A. Oddekalv) og Sanglyrikk. Teori, metode, sjangrer (red. Ole Karlsen og Bjarne Markussen). I tillegg publiserer gruppens medlemmer individuelt.
Mer informasjon om forskningsgruppens medlemmer, aktiviteter og publikasjoner finnes her: https://www.uia.no/forskning/humaniora-og-pedagogikk/sanglyrikk
Sist endret: 29.09.2023 15:09