Gå til hovedinnhold

Du er nå på UiAs gamle nettsider. Informasjonen du finner her kan være utdatert.

Her finner du våre nye nettsider

0
Hopp til hovedinnhold

Eli Kristin Aadland

Professor

Vitenskapelige publikasjoner

  • Skjelbred, Bente Helen; Borgen, Jorunn Spord; Onsrud, Silje Valde; Aadland, Eli Kristin (2024). De praktiske og estetiske fagene i grunnskolelærerutdanningen – overbyggende tematikker, metoder og teoretiske perspektiver i første kull med masteroppgaver. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN: 2535-8219. 18 (1). doi:10.5617/adno.10686.
  • Slyngenborg-Jensen, Monica; Ask, Anne Merete Selvik; Helland, Merete Hagen; Palojoki, Päivi; Sandvik, Camilla; Aadland, Eli Kristin; Røed, Margrethe (2024). Mat og helse på 1.-4.trinn, sett fra elever og skolelederes ståsted. En kvalitativ undersøkelse av prioritering og praksis på fire ulike skoler.. Mat og helse i skolen. ISSN: 1890-3193. 1 (2024). s 40 - 47.
  • Aadland, Eli Kristin; Sæle, Ove Olsen (2023). Credorefleksjoner fra lærere som studerer faget mat og helse - en didaktisk praksis. Didaktiske praksiser i lærerutdanning - steder i et landskap. ISBN: 978-82-15-06098-9. Universitetsforlaget. 6. s 121 - 142.
  • Aadland, Eli Kristin; Bjørkkjær, Tormod (2023). Rammefaktorenes påvirkning for gjennomføring av skolelunsj i norske skoler. Læring gennem mad og måltider i grundskolen Teori og praksis fra Danmark, Sverige og Norge. ISBN: 9788202797744. Cappelen Damm Akademisk. kapittel 3.1. s 193 - 214.
  • Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (2023). Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN: 2535-8219. 17 (1). doi:10.5617/adno.9720.
  • Ciren, Baizhen; Hu, Aihua; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (2023). Traces of sustainability in food practices in a Norwegian kindergarten. Nordisk barnehageforskning. ISSN: 1890-9167. 19 (3). s 85 - 103.
  • Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla; Ask, Anne Merete Selvik; Aadland, Eli Kristin (2023). Young students' perception of the health perspective in the Norwegian school subject Food and Health. Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN: 1029-5968. 27 (2). s 41 - 57. doi:10.26522/jiste.v27i2.4422.
  • Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (2022). Lesson signature in food and health education. Education Inquiry. ISSN: 2000-4508. doi:10.1080/20004508.2022.2109559.
  • Ciren, Baizhen; Aadland, Eli Kristin; Hu, Aihua; Wergedahl, Hege (2022). ‘A long way to get here and a long way to go': a case study on changing lunch meal practices in a Norwegian kindergarten. European Early Childhood Education Research Journal. ISSN: 1350-293X. doi:10.1080/1350293X.2022.2098994.
  • Wergedahl, Hege; Fossgard, Eldbjørg; Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle (2021). Children’s Food Choices during Kindergarten Meals. Childhood Cultures in Transformation 30 Years of the UN Convention on the Rights of the Child in Action towards Sustainability. ISBN: 978-90-04-44566-6. Brill|Sense. kapittel 7. s 138 - 161.
  • Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (2021). Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN: 2535-8219. 15 (1). doi:10.5617/adno.7994.
  • Borgen, Jorunn Spord; Hallås, Bjørg Oddrun; Seland, Eli Heldaas; Aadland, Eli Kristin; Vindenes, Njål (2020). De praktiske og estetiske fagene i skole og lærerutdanning – historisk konseptualisering. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN: 2535-8219. 14 (1). doi:10.5617/adno.7901.
  • Øyen, Jannike; Aadland, Eli Kristin; Liaset, Bjørn; Fjære, Even; Dahl, Lisbeth; Madsen, Lise (2020). Lean-seafood intake increases urinary iodine concentrations and plasma selenium levels: a randomized controlled trial with crossover design. European Journal of Nutrition. ISSN: 1436-6207. s 1 - 11. doi:10.1007/s00394-020-02366-2.
  • Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg; Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla; Aadland, Eli Kristin (2020). The Challenge of Teaching Food and Health in the First Four Years of Primary School in Norway. Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN: 1029-5968. 24 (1). s 60 - 70.
  • Sæle, Ove Olsen; Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin (2019). Et retroperspektiv på lærerstudenters friluftsliv og naturopphold i skole og fritid - et antroposentrisk fremfor et økosentrisk natursyn. Tidsskriftet UTMARK. ISSN: 1502-3532. 1
  • Aadland, Eli Kristin (2019). Mat og helse - i natur og fra natur. Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. ISBN: 9788245032901. Fagbokforlaget. 21. s 299 - 310.
  • Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin; Lund, Tom (2019). Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN: 2535-8219. 13 (1). s 1 - 22. doi:10.5617/adno.6097.
  • Henjum, Sigrun; Brantsæter, Anne Lise; Kurniasari, Astrid; Dahl, Lisbeth; Aadland, Eli Kristin; Gjengedal, Elin Lovise Folven; Birkeland, Susanne; Aakre, Inger (2018). Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women. Nutrients. ISSN: 2072-6643. 10 (7). doi:10.3390/nu10070941.
  • Schmedes, Mette; Balderas, Claudia; Aadland, Eli Kristin; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Young, Jette Feveile; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Liaset, Bjørn; Bertram, Hanne Christine (2018). The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults. Nutrients. ISSN: 2072-6643. 10:598 (5). s 1 - 12. doi:10.3390/nu10050598.
  • Schmedes, Mette; Brejnrod, Asker; Aadland, Eli Kristin; Kiilerich, Pia; Kristiansen, Karsten; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Young, Jette Feveile; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Liaset, Bjørn; Bertram, Hanne Christine (2018). The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fecal metabolites and gut microbiome: results from a randomized crossover intervention study. Molecular Nutrition & Food Research. ISSN: 1613-4125. 63:1700976 (1). s 1 - 8. doi:10.1002/mnfr.201700976.
  • Aadland, Eli Kristin; Graff, Ingvild Eide; Lavigne, Charles; Eng, Øyvin Andre Solberg; Paquette, Martine; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Madsen, Lise; Jacques, Hélène; Liaset, Bjørn (2016). Lean seafood intake reduces postprandial c-peptid and lactate concentrations in healthy adults in a randomized controlled trial with a crossover design. Journal of Nutrition. ISSN: 0022-3166. 146 (5). s 1027 - 1034. doi:10.3945/jn.115.229278.
  • Schmedes, Mette; Aadland, Eli Kristin; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Young, Jette Feveile; Bertram, Hanne Christine; Liaset, Bjørn; Clausen, Morten Rahr (2016). Lean-seafood intake decreases urinary markers of mitochondrial lipid and energy metabolism in healthy subjects: Metabolomics results from a randomized crossover intervention study. Molecular Nutrition & Food Research. ISSN: 1613-4125. 60 (7). s 1661 - 1672. doi:10.1002/mnfr.201500785.
  • Fossgard, Eldbjørg; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege; Aadland, Eli Kristin (2016). Lunsjmåltidet i barnehagen som en sosial og pedagogisk arena. Barn – forskning om barn og barndom i Norden. ISSN: 0800-1669. 34 (3). s 7 - 22. doi:10.5324/barn.v34i3.3625.
  • Aadland, Eli Kristin; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Paquette, Martine; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Jacques, Hélène; Liaset, Bjørn (2015). Lean-seafood intake reduces cardiovascular lipid risk factors in healthy subjects: results from a randomized controlled trial with a crossover design. American Journal of Clinical Nutrition. ISSN: 0002-9165. 102 (3). s 582 - 592. doi:10.3945/ajcn.115.112086.
  • Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege; Fossgard, Eldbjørg (2014). Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie. Nordisk barnehageforskning. ISSN: 1890-9167. 8 (8). s 1 - 17. doi:10.7577/nbf.772.
  • Aadland, Eli Kristin (2011). Matretter tilpasset barn i barnehagealder. Samarbeidsprosjekter i førskolelærerutdanningen : utvikling av samarbeidsformer mellom lærerutdanning og barnehageeiere 2007-2010. ISBN: 978-82-77-09113-6. Høgskolen i Bergen. Skriftserien nr 2 - 2011. Fagrapport - Artikkelsamling. s 95 - 102.
  • Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (2011). Virkemidler i folkehelsearbeidet. Folkehelsearbeid. ISBN: 978-82-7634-893-4. Cappelen Damm Høyskoleforlaget. Kap 19. s 288 - 300.
  • Aadland, Eli Kristin; Lundhaug, Torbjørn (2010). Naturen som arena for fysisk aktivitet og måltider i barnehagen. Måltider og fysisk aktivitet i barnehagen. ISBN: 978-82-15-01510-1. Universitetsforlaget. Kapittel 14. s 193 - 206.
  • Aadland, Eli Kristin (2009). Mataktiviteter i naturen. Mat og helse i skolen. En fagdidaktisk innføring. ISBN: 978-82-450-0824-1. Fagbokforlaget. -. s 220 - 230.
  • Aadland, Eli Kristin (2007). Verktøy for praktiske mataktiviteter ute i naturen. Mat i barnehagen: Barnehagen som arena for folkehelsearbeid. Høgskolen i Bergen. faglig_bok_institusjon. s 64 - 75.
  • Aadland, Eli Kristin (2005). Matopplevelser i friluft. ?. Høst 2005s 2.
  • Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (2019). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. ISBN: 9788245032901. Fagbokforlaget. s 317.
  • Aadland, Eli Kristin (2024). Presentation of the research project TASTE Didactics.
  • Aadland, Eli Kristin; Hallås, Bjørg Oddrun (2024). Primary students`experiences with outdoor education in the local environment.
  • Guttormsen, Vigdis; Bjørkkjær, Tormod; Aadland, Eli Kristin (2024). A teacher's reason for taking formal education in home economics.
  • Ødegaard, Elin Eriksen; Wergedahl, Hege; Aadland, Eli Kristin; Oropilla, Czarecah Tuppil; Grønhaug, Kjartan leirvik; Sandvik, Vegard Bringsvor (2024). Bor det monstre i havet? Fortellinger mellom generasjoner og forskere.
  • Bleie Ulvestadbakken, Liv Signe; Aadland, Eli Kristin (2023). Kommunikasjon om smak i den praktiske og estetiske utforminga av undervisningskjøkenet.
  • Susort, Nora; Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin (2023). Læreres erfaringer med mat- og helseundervisning utenfor klasserommet.

Sist endret: Aldri.