Forskerparet Hanne og Tor Stensola fra Kristiansand flytter hjem og etablerer nevrovitenskap som nytt fagmiljø ved UiA. Satsingen blir mulig gjennom et sørlandsk spleiselag på 26,5 millioner, og styrker UiAs arbeid med et fremtidig profesjonsstudium i psykologi.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hanne og Tor Stensola kommer til UiA fra postdoc-stillinger ved Champalimaud Centre for the Unknown i Portugal. De har tidligere vært doktorgradsstipendiater under nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Mosers veiledning ved NTNU, og har blant annet publikasjoner i det høyt anerkjente tidsskriftet Nature.
Les også: Dette er Hanne og Tor Stensola
– Vi gleder oss over å få Hanne og Tor til UiA. Nå skal de få tid til å lande her hjemme i Kristiansand, og starte jobben med å bygge opp et godt fagmiljø, sier rektor Sunniva Whittaker.
Nevrovitenskap er et naturvitenskapelig fagområde hvor nervesystemet studeres. Feltet er tverrfaglig, og involverer flere felt som medisin, matematikk, kjemi, ingeniørvitenskap, informatikk, genetikk, fysikk og psykologi.
– De kommer blant annet inn med viktig kompetanse knyttet til vår pågående satsing for å få et profesjonsstudium i psykologi til universitetet og regionen, sier Whittaker.
De to er kallet av universitetsstyret til stillinger som førsteamanuenser ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap. De landet på Kjevik med barna sine i går, torsdag, og har gått rett i karantene som følge av koronapandemien.
– Vi gleder oss stort til å bli en del av UiA, starte arbeidet med et helt nytt fagmiljø og til å samarbeide med våre nye kolleger, sier Hanne og Tor Stensola.
De starter i sine stillinger ved UiA i august.
På grunn av konkurransesituasjonen med andre institusjoner, har arbeidet med å rekruttere Stensola-paret foregått i det stille.
Det er gjort grundige utredninger på hvordan et nevrovitenskapelig miljø vil passe inn i UiAs portefølje og strategi. Sørlandets kompetansefond finansierte et slikt mulighetsstudium i 2020. Flere av UiAs eksisterende fagmiljøer er relevante samarbeidspartnere, både innen helse og andre miljøer som kunstig intelligens og smarte sensorer.
Kostnader ved etableringen, blant annet å bygge opp lab-fasilitetene som trengs for forskningen deres, er gjennomgått grundig. UiAs ledelse inviterte til et sørlandsk spleiselag på 26,5 millioner kroner over de tre første årene. Flere så potensialet og bidrar med midler for å realisere satsingen:
– Rasmussengruppen er glade for at Stensola-paret, med deres betydelige og imponerende vitenskapelige bakgrunn, ønsker å etablere et forskningsmiljø ved UiA og i Kristiansand. UiA har stor betydning for regionen, og forskning innen nevrovitenskap kan ha stor betydning for samfunnet. Derfor er vi entusiastiske over å bidra til at UiA kan utnytte denne muligheten, og ser frem til å følge utviklingen, sier administrerende direktør Dag Rasmussen i Rasmussengruppen.
– Vi er opptatt av bærekraftig vekst og utvikling, og ønsker å støtte UiA i etableringen av nye og viktige studier. Vi tror etableringen av nevrovitenskap kommer til å løfte universitetet nasjonalt og internasjonalt, og er stolte over å bidra til å løfte UiAs forskningskapasitet og kompetanse, sier direktør for konsernstab i Sparebanken Sør, Rolf H. Søraker.
– Familien Skeie er stolte av å bidra til etableringen av et nyskapende forskningsmiljø på Sørlandet, og håper dette gir positive ringvirkninger til andre fag og miljøer ved universitetet. Skeiegruppen har tidligere hatt stor glede av å samarbeide med UiA, blant annet gjennom eierskap i Teknova og støtte til etablering av SFI Offshore Mechatronics, sier Lena Skeie.
– Vi må takke våre gode samarbeidspartnere som har sett potensialet i dette. Uten dem ville ikke denne satsingen være mulig. Vi mener det er gode muligheter for ekstern finansering innenfor denne satsingen, slik at miljøet på sikt vil kunne stå på egne ben, sier rektor Whittaker.
Universitetsstyret vedtok satsingen på styremøtet 16. juni. Pengene fra UiA tas fra styrets disposisjonsfond som skal brukes nettopp til denne type satsinger, samt ubrukte gavemidler knyttet til grunnforskning.
Det er flere ting som skal komme på plass som del av satsingen. Lab-fasiliteter vil bygges opp ved Campus Kristiansand i et midlertidig paviljongbygg. Forskningen deres involverer forsøk med mus. Det legges ressurser i både gode fasiliteter for dyrene og oppfølging av veterinær.
Det rekrutteres nå en lab-ingeniør, og det er forventet at miljøet på sikt vil vokse gjennom eksterne prosjektmidler.
Nevrovitenskap plasseres midlertidig direkte under Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, men tenkes inn i et fremtidig institutt for psykologi ved fakultetet.
– Hanne og Tor vil være viktige medarbeidere i utviklingen av profesjonsstudiet i psykologi, og bidra med grunnleggende forskning og empiriske innsikter innen nevrovitenskap. Det har en verdi i seg selv, men har også stor betydning for klinisk nevropsykologi, sier dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Anders Johan W. Andersen.
– Vi er både stolte og glade for å få dem knyttet til fakultetet, og ser muligheter for samarbeid med flere fagområder på fakultetet og andre forskningsmiljøer på UiA, sier Andersen.
Kontaktperson for pressen er kommunikasjonsdirektør Øivind Moen Eskedal.