Gå til hovedinnhold

Du er nå på UiAs gamle nettsider. Informasjonen du finner her kan være utdatert.

Her finner du våre nye nettsider

0
Hopp til hovedinnhold

Navnendring ved litteratur, film og teater: - Går så det suser!

Det tverrfaglige bachelorprogrammet litteratur, film og teater, tilhørende fakultet for humaniora og pedagogikk, annonserer navnendring – og det går så det suser, meddeler studieprogramleder Magnus Thunes Jensen, med stadig stigende søkertall og gjennomstrømming. 

Utdanningen går så det suser
Film, litteratur og teater er et tverrfaglige bachelorprogram ved fakultet for humaniora og pedagogikk

Navneendringen, som egentlig først trer i kraft fra starten av neste studieår, er et resultat av en periodisk evaluering fra i fjor. Det nye navnet lyder Film, litteratur og teater (FLT), og er egentlig ikke noe mer dramatisk enn en omrokering av innholdselementene som skal gjenspeile at majoriteten av studentene velger filmspesialisering.

Studiueprogramleder Magnus Thunes Jensen

– Det er imidlertid viktig å understreke at navneendringen ikke fører til nedprioritering av de to andre uttrykksformene. Førsteåret på bachelorprogrammet vil fremdeles være tverrestetisk innrettet med oppmerksomheten jevnt fordelt mellom de tre kunstformene, informerer Thunes Jensen.

Navneendringen er også kommet på plass for å markere at filmspesialiseringen er den retningen som gir flest studiepoeng som fordypning. Velger studentene filmfordypning fra og med andre året, vil alle emnene bortsett fra Ex.phil og Ex.fac være filmspesifikke. 

Et studium med mange muligheter

Studieprogramleder utdyper at studiet sin skapende og kreative praksis utgjør minst halvparten av virksomheten på FLT. Eksempelvis tilbyr fordypningen i teater en nokså unik scene-utdanning med tverrfaglig utgangspunkt. 

– Videre er litteraturfordypningen vår attraktiv for studenter med spesiell interesse for skjønnlitteratur i møte med andre medier, og som ikke vil begrense seg av språkkrets i tekstutvalget og av målformkrav. Flere av studentene har forfatterambisjoner, og vi legger opp til utvekslingsopphold i utlandet med emner i kreativ skriving, forklarer Thunes Jensen. 

Mens fordypningene i litteratur og teater er et samarbeid med Bachelor i nordisk språk og litteratur og Bachelor i samtidsteater, gjennomføres filmdisiplinen av programmet internt. 

Emneansvarlig for filmfordypningen Trond Arntzen, forteller om varierte produksjonsoppgaver for filmfordypnings-studentene. Ved å benytte narratologien som teoretisk inngang, kombinert med fortløpende teknisk opplæring, blir produksjonsoppgavene studentene får knyttet til et bredt spekter av filmuttrykk. 

– Studentene får prøve seg på korte og lengre fiksjonsfilmer, men også lengre manusoppgaver, filmessays, dokumentarfilm, musikkvideoer og mulighet for å jobbe med mer eksperimentelle uttrykk, påpeker Arntzen. 

Flere og flere studentproduksjoner i filmdisiplinen av studieprogrammet får innpass på festivaler. Det arrangeres også to store eksamensfilmvisninger i året. 

For mer informasjon om studieprogrammet og de ulike fordypningsretningene, les her. 

Antallet studenter stiger jevnt

Studieprogramleder forteller om et økende antall studenter. 

– Vi har gått fra å uteksaminere én bachelorkandidat i 2018 til 16 oppnådde kvalifikasjoner i år. Alle prognoser tilsier at vi vil ligge stabilt mellom 15 og 20 kvalifikasjoner de kommende årene. I kunstfaglige utdanningssammenhenger er dette et høyt tall, sier Thunes Jensen. 

Arntzen forteller at det i 2015 i alt var 20 studenter på studieprogrammet, mens det i år er registrert 71 studenter. Det betyr også at det er blitt et bredere studentmiljø med flere ulike interesser, kraft og engasjement. Nytt av året er linjeforeningen Det gylne snitt. Dette er en arena for faglig og sosialt engasjement utenfor timeplanen for FLT-studentene. 

Emneansvarlig Trond Arntzen

– Med såpass mange studenter vil alle finne noen de samarbeider godt med, men det er også store muligheter for å utvikle og undersøke sin "kunstneriske stemme", meddeler Arntzen. 

Tettere integrering med bransjen

Avslutningsvis forteller Thunes Jensen og Arntzen at de er i gang med å innfase en ny studieplan som legger opp til enda tettere integrering med bransjen. 

– Vi har fått på plass flere nye emner etter navneendringen som vi ser frem til å gjennomføre. I emnet «Preproduksjon og bransje» skal studentene ut i praksis. Gjennom dette emnet får vi knyttet oss enda tettere til bransjen enn tidligere, sier Arntzen.

Tekst: Live-Susann Brautaset