Gå til hovedinnhold

Du er nå på UiAs gamle nettsider. Informasjonen du finner her kan være utdatert.

Her finner du våre nye nettsider

0
Hopp til hovedinnhold

Ny gjest på Colletts kafè

Hilde Vinje er førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Agder. Tirsdag 17. oktober gjester hun Colletts kafe og skal snakke om filosofi og det gode liv.

Hilde Vinje, UiA
Hilde Vinje er kveldens gjest på Colletts kafe

Hvordan forsker du på temaet «det gode liv»?

Forskningen min har tatt utgangspunkt i antikkens tenkning, og da særlig den greske filosofen Aristoteles. De gamle grekerne snakket om eudaimonia, som vi kan oversette som «lykke» eller «menneskelig blomstring». Selv om begrepet ble forstått på ulike måter, lå fokuset ofte på hvordan et liv utviklet seg over lang tid og at livet må være godt på et helhetlig plan. Aristoteles la for eksempel vekt på at vi må utvikle dygder og realisere vårt potensial som mennesker for å blomstre fullt ut, og dette krever at vi lever liv av en viss lengde. Som fagperson har jeg vært opptatt av hva vi kan få ut av dette tankegodset i dag, og hvordan eudaimonia bør forstås i sin opprinnelige kontekst. Blant annet har dette resultert i boken Én svale gjør ingen sommer: Filosofi om lykke, som kom ut i fjor.

Hva er interessant med dette temaet?

Den greske filosofien rommer mange fascinerende ideer om hva som gjør livet godt, men som ikke er så vanlige i dag. For eksempel møter vi en tanke om at et menneskes eudaimonia kan blir påvirket etter døden, selv om det ikke finnes noe liv etter døden. Det høres veldig rart ut, men kan forklares hvis man undersøker nærmere hva fellesskapet betyr for et menneske. Slike gamle ideer kan gi oss et annet blikk på hva som teller.

Hva ønsker du publikum skal ta med seg videre etter samtalen?

Forhåpentligvis noen nye perspektiver på hva som egentlig bidrar til å gjøre livet godt. Samtidig tror jeg kan ha en mer generell verdi i å skue bakover i historien. Å se nærmere på hvordan mennesker tenkte om livet for flere tusen år siden, gjør det ikke bare mulig å forstå hva som var deres tenkemåte. Det er gjør det også enklere å forstå oss selv, for det er særlig når vi møter betraktninger med et annet utgangspunkt enn vårt eget at vi skjønner hva vi selv tar for gitt. 

Vi håper å se deg på Colletts kafé!

Dato: 17. oktober | Tid: 1930-2100 | Sted: Teateret i Kristiansand