Gå til hovedinnhold

Du er nå på UiAs gamle nettsider. Informasjonen du finner her kan være utdatert.

Her finner du våre nye nettsider

0
Hopp til hovedinnhold

Lyden av kunst i trappeoppgangen

Nå er det gode grunner til å ta trappa i H-bygget på UiA. Her kan du tre inn i et grønt lys og la uventede lyder ta deg ut av hverdagsstresset. 

Dekan Anne Halvorsen, Tor Einstabland og Mette-Line Pedersen
Dekan Anne Halvorsen (t.v.) åpnet utstillingen i H-byggets trappeoppgang, sammen med kunstner Tor Einstabland og kurator Mette-Line Pedersen (Foto: Tor Jørund Føreland Pedersen, UiA)

Torsdag 30.november kunne dekan Anne Halvorsen og kurator for UiAs kunstsamling Mette-Line Pedersen avduke et nytt tilskudd til UiAs portefølje av samtidskunst, i bygningen til Fakultet for samfunnsvitenskap. Verket «Lyden av fallende objekter» består av lyd og lys, og oppleves i hele trappeoppgangen fra underetasje til toppetasje i H-bygget. Kunstner Tor Einstabland har samarbeidet med lyddesignerne Erik Ljunggren (Fakultet for kunstfag) og student i elektronisk musikk Mia Heilberg om et konsept som skal treffe publikum i en situasjon hvor de ikke forventer en kunstopplevelse. 

Installasjonen er det andre kunstprosjektet på UiA som tar i bruk trappeoppgangen på et institutt som en form for galleri. 

Lyd og lys over fire etasjer

Kunstner Tor Einstabland sier verket har vært krevende å installere. 10 høyttalere er plassert rundt om i trappeoppgangen, som går over fire etasjer. 35 ulike lyder er satt sammen slik at en aldri vil oppleve det samme lydbildet to ganger. Både lydene, rytmen og intervallene varierer, og lydene vil bli bygget på videre og fortsette å leve. Som navnet tilsier, er lydene å forstå som fallende objekter. Inntrykket oppleves også ulikt alt ettersom hvor i etasjene man befinner seg. Det grønne animerte lyset omgjør hele oppgangen til en installasjon. Når man går inn i oppgangen er man i selve verket og sinnet vil forberede seg på at en eller flere lyder kan komme. 

– Lydene oppfattes ulikt, blir lest ulikt og setter i gang ulike emosjoner i oss. Jeg håper verket vil skape begeistring og bevegelse, sier Einstabland.

Trappeoppgang med grønt lys

Utstillingen kan oppleves i alle fire etasjer av H-bygget, og består både av lys og lyd.

For å få alle detaljer på plass, var han avhengig av hjelp fra UiAs driftsavdeling og lydteknikere fra IT-avdelingen.

– Jeg setter stor pris på at universitetet investerer i et slik stedsspesifikt temporært verk. Samtlige som har hjulpet med de tekniske utfordringene har sagt «dette har jeg aldri gjort før». Så her har vi virkelig laget noe helt nytt på UiA, sier han. 

Kunst i uvante omgivelser

Kurator og initiativtaker til prosjektet Mette-Line Pedersen setter pris på muligheten til å kuratere kunst for et mangfoldig publikum.

– Vi er heldige på UiA som har mange kunstsamlinger, fra Beat-kunst, Koro-kunst til samtidskunst, og kan oppleve kunst i arbeidshverdagen vår. I offentlige rom når kunsten ut til et bredere publikum enn i et galleri. For mange er kunstopplevelser på UiA deres første møte med kunst. Det er viktig å se potensiale som er i miljøet fra før, og målet er at kunsten kan tilføre stedet noe eget og ikke være ren dekor. Forhåpentligvis fører også lydinstallasjonen til mange kreative samtaler og diskusjoner i hverdagen til folk – om hva man hører, om man liker eller ikke liker det, sier Pedersen.

Kunståpning 30.november

Installasjonen er del av en satsing på kunst på uvante steder på universitetet. Foto: Tor Jørund Føreland Pedersen, UiA)

– Prosjektet Kunst i Trappeoppganger er å undersøke formidling av kunst kuratert på uvante steder og forhåpentligvis tilføre en positiv og gjerne uventet kunstopplevelse i folks arbeids- og studiehverdag. Å oppleve kunst på denne måten kan også være et godt HMS-tiltak, man kan for eksempel få folk til å ta trappene oftere enn heisen, sier hun.

Dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Anne Halvorsen, ble med en gang begeistret over ideen og initiativet, da hun fikk spørsmål om å være vertskap for installasjonen. 

– Vi som er samfunnsvitere bruker stort sett ord, og mange ord. Innslag som dette gir en annen måte å oppleve verden på, vi får en ny opplevelse av rommet, av lyd og kanskje av hverandre. Jeg håper det kan gi en wow-opplevelse både for studenter og ansatte som går opp og ned disse trappene, sier Halvorsen. 

Du kan få et lite inntrykk av trappekunsten på fakultetets Facebook-story, men det bør også oppleves ved å ta turen til H-bygget