Ha tilegnet seg kunnskap om viktige økosystemer i elver, innsjøer og kystvann og i havet og hvordan disse påvirkes av ulike miljøbetingelser og menneskelig påvirkning.
Ha forståelse for prosessene som styrer produksjon og diversitet i ulike akvatiske økosystemer
Kunne identifisere interessante faglige problemstillinger, finne frem relevant vitenskapelig litteratur og presentere vitenskapelig informasjon til medstudenter.
Få erfaring i gruppearbeid
Innhold
Kurset gir en bred innføring i akvatisk økologi med fokus på nordiske forhold. Faget omhandler struktur og funksjon av akvatiske økosystemer fra rent limniske systemer via kystvann til oseaniske systemer og hvordan disse påvirkes av fysiske og biologiske forhold. Mikrobiell, primær og sekundær produksjon og organismene som står for dette i akvatiske systemer vil gjennomgåes. Systemene som dekkes vil være innsjøer, elver, brakkvann, fjæra, pelagiske systemer, havbunnen, og polhav. Klimaendringer og menneskelig aktivitet og påvirkning som fysiske inngrep, fremmede arter, akvakultur og forurensning i akvatiske systemer vil diskuteres. I tillegg gis en introduksjon til statistiske analyser og praktiske øvelser i bruk av analyseverktøyene R og R Studio i begynnelsen av terminen (samkjøring med BIO207 og BIO204).
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen blir gitt som forelesninger, seminarer, feltarbeid og laboratoriearbeid. Det legges opp til en kombinasjon av individuelt arbeid og gruppearbeid med ulike temaer. Det vil bli gitt introduksjoner til arbeid med vitenskapelige presentasjoner (poster, muntlig fremlegg) samt til bruk av vitenskapelig litteratur. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 270 timer.
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å kunne gå opp til avsluttende muntlig eksamen må posterpresentasjonen og felt- og laboratorierapporten være innlevert og presentert i henhold til avtalte frister, se canvas for mer informasjon.
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.