Jeg forsker på hvordan mat og ernæring i viktige utviklingsfaser er relatert til helse senere og hvordan man kan fremme et godt kosthold i disse fasene. Jeg forsker også på sammenhengene mellom et sunt og bærekraftig kosthold og helse, og hvordan man kan fremme et slikt kosthold. Jeg leder det prioriterte forskningssenteret Lifecourse Nutrition med fokus på mat og ernæring fra tidlig utvikling, som har mer enn 30 medlemmer med ulik kompetanse rettet mot dette feltet.
Jeg forsker på hvordan kosthold i viktige utviklingsfaser er relatert til helse senere og hvordan man kan fremme et godt kosthold i disse fasene. Vår forskningsgruppe har blant annet, som noen av de første, vist sammenheng mellom kosthold tidlig i livet og mental helse og personlighet. Vi har også vist at enkle digitale kostholdstiltak kan fremme sunne matvaner blant barn (Barn-E-mat, Matmot 2.0, Mat til Minsten).
De senere årene har jeg vært særlig opptatt av hvordan vi kan få effektive tiltak til å få større betydning ved å implementere dem i helsetjenestene og utdanningssektoren (helsestasjon, barnehage, skole). Prosjektet Matnyttig er et eksempel på dette. Forskningen har fokus på et livsløpsperspektiv- hvor vi bruker kunnskapen om mat og ernærings betydning i viktige faser av livet, for nåværende og senere helse, utvikling, læring, mental og fysisk helse.
Jeg leder innovative prosjekter, som PREPARED, som undersøker betydningen av ernæringsstatus før man blir gravide, hvor vi har fokus på både kvinner og menn.
Jeg underviser på PhD-programmet i folkehelse, og har ellers undervisning og veiledning for masterstudenter i folkehelse og bachelorstudenter i ernæring.
15.02.12-dd: Professor, Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, UiA (byttet navn fra Institutt for folkehelse, idrett og ernæring i 2019)
01.09.08-14.02.12: Førsteamanuensis, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Fakultet for helse og idrettsvitenskap, UiA.
04.12.07-31.08.08: Forsker, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO.
01.01.03-03.12.07: Doktorgradsstipendiat, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO. Avbrutt av fødselspermisjoner i 2003 og i 2005.
01.02.00-31.12.02: Vitenskapelig assistent, Institutt for ernæringsforskning, UiO. Full stilling.
Ernæring i svangerskapet
Sped- og småbarnsernæring
Kosthold blant barn og unge
Kostholdsmetoder
Barns matmot og matglede
Matvariasjon
Matneofobi
Sunt og bærekraftig kosthold
Mat og oppdragelse
Sosiale forskjeller i kosthold
Matlaging og helse
Matglede
Endring av vaner
Forskningssenter
Leder for toppforskningssenteret Lifecourse Nutrition
Prosjekter:
Nutrition Now
PREPARED
PRECONDIET
EATWELL
Skolematprosjektet
Lifelab Mat og helse
Skills for Life
Fit for fødsel
En sunn og bærekraftig start på livet
Ny nordisk hverdagsmat og svangerskapshelse (Den norske Mor og barn-undersøkelsen)
Early Food for Future Health
Fostering healthy food habits
Barns matmot
Barns matmot 2.0
Utvikling av kartleggingsverktøy for ungdoms kosthold
Sissel Helland, Nina Øverby: https://youtu.be/LLuH3AcT9zE Kosthold tidlig i livet
Øverby, Nina Cecilie.
Rewilding our First Foods: Healthier and Sustainable Diets in Early Life Have Implications for Mental Health and Positive Personality Traits. EVENT Nova Campfire: The Future of Food; 2023-03-23 - 2023-03-23
Øverby, Nina Cecilie.
Skolemelk: Tine gjør hel(melk)-omvending. TV2.no [Internett] 2023-08-2
Øverby, Nina Cecilie.
Ekspertgruppe bidro til nye kostråd. Nå kjenner flere av dem ikke igjen rådene: – Jeg vil ikke ha navnet mitt på dette. Aftenposten [Internett] 2023-05-11
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine.
Er det sammenhenger mellom kosthold tidlig i livet og senere pykisk helse og personlighet?. Arendalsuka 2023; 2023-08-15 - 2023-08-15
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine; Baksaas, Jenny Marie.
Kan barns kosthold påvirke personligheten deres?. Psykologisk.no [Internett] 2023-02-21
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine; Humberset, Kathrine.
Forskere fant sammenheng mellom kosthold og barns personlighet: – Viser seg å være enda klarere enn vi tidligere har trodd. Fædrelandsvennen; fvn.no, Aftenposten, Rosdals Budstikke, iTromsø, Bergens Tidende, Sunnmørsposten, Varden [Avis] 2023-02-03
UIA
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine; Humberset, Kathrine.
Godt kosthold kan gi mer robust personlighet. Aftenposten [Avis] 2023-02-07
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine; Wehus, Walter.
Slik påvirker kostholdet personligheten din. UiA.no [Internett] 2023-02-06
Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine; Wehus, Walter Norman.
Slik påvirker kostholdet personligheten din. Forskning.no [Internett] 2023-02-03
Sist endret: 11.03.2024 17:03